Pleie av kniver i karbonstål – SI NEI TIL RUST

BPS B1

BPS B1

Kniver krever alltid et visst nivå av pleie og vedlikehold, slik at du kan få mest mulig ut av dem. Karbonstålkniver kan brukes av alle, både av erfarne villmarkmennesker og til hjemmebruk. Knivene er ganske skarpe og beholder skarpheten lenger enn de fleste rustfritt stål alternativer.

Karbonstål er imidlertid et litt mer krevende materiale å ta vare på.
Derfor lurer mange ofte på hvordan man rengjør en kniv med høyt karbonstål innhold.
En kniv laget karbonstål ruster hvis du lar den være skitten eller våt i lange perioder.

Så her er noen tips for å hjelpe deg med hvordan du skal ta vare på kniven og sikre et rent verktøy:

  • Bruk et litt fuktig håndkle ved siden av skjærebrettet og tørk av bladet når det ikke er i bruk. Tørk den helt tørr før du legger den bort.
  • Påfør matsikker- eller knivolje på håndtaket og kniven fra tid til annen. Dette bidrar til å beskytte bladet mot rust og er bra for treverket på håndtaket. Alternativt kan du kjøpe vårt pleiesett for kniver. Det inneholder alt du trenger for å sikre at kniven din vil vare i mange år fremover
  • Vask kniver for hånd med mild såpe og vann. Det anbefales ikke å vaske knivene i oppvaskmaskinen. Oppvaskmiddel vil forårsake korrosjon av stålet.
  • Karbonstålkniver får patina når de brukes, dette betyr at kniven får en grå/blågrønn nyanse over tid. Patinaen vil bidra til å motstå korrosjon.
  • Hvis du ser rust, gni de berørte områdene med en skrubben i pleiesettet. Fortsett å gjøre dette til rusten er borte og overflaten er glatt å ta på. Prosessen med å fjerne rust fra kniven bør fullføres ved å påføre en matsikker- eller knivolje på bladet.
  • For dypere rens kan skaftet enkelt skrus av

- Oppbevar knivene dine på et trygt sted der kniven og spissen ikke kommer i kontakt med andre gjenstander. Knivblokker, veggmagneter og sliren er gode alternativer for å lagre verktøyet trygt.

- Hold knivene skarpe. En skarp kniv er en trygg kniv fordi det tar mindre press å kutte, noe som reduserer sjansen for at kniven glir. For best resultat så slip knivene dine på slipesteiner, ikke runde slipeskiver/maskiner. Se for eksempel vårt knivslipesett.
Slipesteinene er mye mykere og gir en mye skarpere kniv.
Er du mye på tur og kniven ser endel bruk bør slipe knivene sine regelmessig, hver 1-3 måned. Mindre tilbøyelige brukere bør skjerpe knivene sine 2-3 ganger i året.

Så, hvordan slipe en kniv riktig?
OBS! Dette kan kreve litt trening så øv gjerne på en eldre kniv, eller en du ikke er så redd for

Tilbake til bloggen

Knivtilbehør